Soennah dagen

Waarom soennah dagen en wat zijn dat?

Vanuit de islam zijn een aantal dagen, die aanbevolen worden om hijama te doen, en dat heeft alles te maken met de invloed van de maan.

Vanwege de zwaartekracht heeft de maan een enorme invloed op de aarde, alle levensvormen, mens en dier, planten. Op de 15e van de maankalender is t volle maan. Dit veroorzaakt dat alle vloeistoffen toenemen. Wanneer t volle maan wordt komt “het water” door de zwaartekracht in beweging.

De mens bestaat voor ca 75% uit vloeistof, dus ook onze bloedcirculatie reageert op de volle maan. Veel mensen voelen zich onrustig, snel geprikkeld in deze periode. De dagen van volle maan is daarom ook aanbevolen om te vasten, vanwege de onrust in het lichaam. Vasten is een remedie om emoties, lichaam en geest onder controle te houden. (de witte maandagen 13e, 14e, en 15e van de maankalender).

Omdat het bloed zich meer naar de (huid)oppervlakte beweegt tijdens de volle maan, en met een afnemende maan langzaam weer terugtrekt dieper t lichaam in. Als de volle maan afneemt dan komen de soennah dagen voor hijama/wetcupping. (17e,19e en 21e van de maankalender). Het dikke vervuilde bloed blijft dan wat langer aan de (huid)oppervlakte, en kan daarom deze soennah dagen makkelijker eruit getrokken worden. Je kan het vergelijken met eb en vloed, bij eb blijft er vaak ook wat “rommel” achter op t stand.

Naast de maandelijkse soenna dagen, zijn er ook andere wekelijkse soenna dagen aangeraden om hijama te doen. Namelijk: maandag, dinsdag en donderdag.